Штучний інтелект та його навчання

Натрапив на статтю у Вашингтон пост “Inside the secret list of websites that make AI like ChatGPT sound smart“. Переклад можна почитати тут.

Багато цікавого, зокрема, той факт, що ШІ “навчався” на прикладі пропагандистських сайтів з ОРДЛО та окупованого Криму. І головне – засіб для запитів, які саме домени входять до навчання відомих англомовних ШІ, так званих великих мовних моделей, зокрема T5 від Google і LLaMA від Facebook. Продовжити читання “Штучний інтелект та його навчання”

Цікаві досліди: смертність від коронавірусу

Нещодавно, у процесі підготовки статті з демографічного підґрунтя економічного розвитку, прочитав статтю п. Дмітрія Кобака – науковця з  Berens lab (Tübingen University), який працює над аналітикою великих даних у біології. Продовжити читання “Цікаві досліди: смертність від коронавірусу”

Візуалізація-3: проти інфо- та коронавірусів

Іноді саме візуалізація проблеми допомагає отримати душевний спокій від того, що ти усвідомлюєш якісь речі та отримуєш розуміння того, що спочатку викликає тільки паніку та розпач. Так сталося з поширенням коронавірусу та панічних настроїв у світі взагалі і в Україні зокрема.

Але якщо уважно подивитись, наприклад, на це посилання, воно дуууже наочно демонструє, як ті четверо, хто працював дома, не пішов на барбекю, не подорожував літаком та просто залишився вдома, значно скоротили кількість хворих! Продовжити читання “Візуалізація-3: проти інфо- та коронавірусів”

Карта економічної кібернетики України

Навіщо потрібна карта економічної кібернетики?

Розповідаючи на парах студентам, що це за наука така – економічна кібернетика, завжди доводиться посилатися на досвід колег з інших міст, з інших вишів, з інших наукових шкіл. Ці слова мають обмежений термін придатності – до тих пір, поки не закарбуються у свідомості на власному досвіді. Найкращій спосіб отримання такого досвіду – участь у конференціях, відвідини своїх колег-студентів за програмами академічного обміну, тощо, але скільки тих студентів бачили на власні очі так би мовити “картинку економічної кібернетики”?

Продовжити читання “Карта економічної кібернетики України”

Візуалізація-2: як будувати еліпс та параболу і розуміти радіан

Ніяк не можу заспокоїтися (див. Візуалізація), жалкую, що у школі не бачив таких штук.

www.youtube.com/mathematicsonline

Продовжити читання “Візуалізація-2: як будувати еліпс та параболу і розуміти радіан”

Судьба играет человеком, а человек играет на трубе: відеоматеріали

Значок дитячого оркестру “Мажор”

“— Вот, — вымолвил, наконец, Остап, — судьба играет человеком, а человек играет на трубе.” (с) І.Ільф та Є.Петров
Відеоматеріали з моєю участю

Продовжити читання “Судьба играет человеком, а человек играет на трубе: відеоматеріали”

“Здрасвиданья” або як привітатися та попрощатися одночасно

Вітаю!

Коли треба привітатися та одночасно попрощатися з людиною, завжди виникає деяка пауза. Наприклад, на виході з роботи. Або у транспорті.
Ось, придумав такий нехитрий спосіб – “здрасвиданья“.
Як вам? )

Продовжити читання ““Здрасвиданья” або як привітатися та попрощатися одночасно”